V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi je moj Dom pod gorco.

Za vse ženske tega sveta

Bliža se prvi spomladanski mesec in z njim Dan žena, ki se praznuje že od 1917 leta kot mednarodni praznik žensk. Dan ni bil izbran čisto naključno, saj je tega dne leta 1911 v  požaru v tekstilni tovarni v New Yorku več kot 140 žensk izgubilo življenje, ko so protestirale zaradi nečloveških delovnih razmer. Morda je bil prvotno bolj označen kot mednarodni dan delovnih žensk, seveda v spomin na te ženske. Dejansko gre za praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk ter njihovih dosežkov na vseh področjih. Prav tako ni nobena skrivnost, da so k priznanju praznika žensk največ pripomogle feministke, med njimi prav gotovo v ospredju nemška feministka in socialistka Clara Zetkin.

Zakaj Dan žena? Bolje bi bilo uporabiti besedo »ženska« … Ne gre za praznik žena, ampak žensk nasploh. To pomeni od najmlajših deklic do najstarejših žensk. Vsebina tega praznika je predvsem poudariti, da moramo imeti ženske tako kot moški enake možnosti, enako možnost izbire in svobodo odločitve v življenju.  Ne kot ženske, ampak kot ljudje. Gre torej za enakopravnost žensk z moškimi na ravni človeka. Zato mora imeti dekletce, ki želi hoditi v šolo, enake možnosti kot fant zraven nje. Zato mora imeti mlada ženska enake možnosti za službo kot mlad moški. Ne sme biti spol tisti, ki daje prednost komurkoli. Tako ne moškemu kot ne ženski. Prav tako to ni politično obarvan praznik, ker ni povezan samo s pravicami delovnih žensk ali žensk nekega političnega ali družbenega okolja. Povezan je z ženskami na splošno, v vseh kulturnih in družbenih okoljih. Ne gre samo za pravice delovnih žensk in ne gre samo za pravice žensk, ki se povezujejo z delom. V končni fazi, vse ženske so delovne, čeprav niso v tovarnah ali v različnih službah. Rdeči nagelj je sicer lep simbol praznovanja dneva žena, a dneva žena, ki je bil vezan na žensko enakopravnost, ki jo je priznavala socialistična oblast. Enakopravnost ženske kot delavke, proletarke. Dan žena, naj popravim, dan žensk, je dosti, dosti več, kot samo to. Čeprav je ekonomska neodvisnost kogarkoli, ne samo ženske, pogoj za neodvisnost nasploh. Ena izmed resnic sveta včeraj, danes in verjetno jutri. Če so prazniki tisti, ki na poseben način obeležijo vsebino določenih plasti življenja te družbe, potem potrebujemo Dan žensk! Še vedno. Morda še bolj zdaj. Ker še vedno ali morda sedaj še bolj nimamo svobodne možnosti izbire. Kaj sploh pomeni možnost izbire in svobodne odločitve? Pomeni, da imamo možnost in pravico izbrati med različnimi možnostmi tisto, ki jo želimo sami, brez pritiskov zunaj sebe. Seveda je svoboda drugo ime za odgovornost. Pomeni, da smo sami odgovorni za sprejeto odločitev. Tudi v DOMU POD GORCO bomo obeležili Dan žena ali žensk. A več o tem naslednjič.

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.

Skip to content