Pri sestavljanju jedilnikov izhajamo iz znanih priporočil varovalne in uravnotežene prehrane. Potrebno je upoštevati zdravstveno stanje starostnika, prehranske navade in okus, sicer še tako dobro sestavljen jedilnik ne doseže svojega namena, če ostane hrana nedotaknjena na krožniku. S sestanki za prehrano, kjer sodelujejo vodja kuhinje, glavna sestra, socialna delavka in predstavniki oskrbovancev, vsak mesec pregledamo in uskladimo jedilnik, namenjen oskrbovancem DOMA POD GORCO. V jedilnik vključujemo želje oskrbovancev, hkrati pa zadovoljimo potrebe in zahteve zdrave pestre prehrane.
Pri oblikovanju jedilnikov za starejše, za naše oskrbovance, upoštevamo predvsem naslednje:
okus in vonj hrane se spremenita s starostjo: zmanjša se število okušalnih celic in njihova občutljivost, zato hrana »ne diši več tako« kot v mlajših letih. Naša skrb je, da starostniki zaužijejo dovolj primerne hrane, da ne izgubljajo mišične mase, da ne pride do pomanjkanja določenih hranljivih snovi in padanja psihofizične kondicije ter slabšega počutja (posebej problem diet z manj maščobami)
sprememba telesne strukture: gre za izgubo mišičnega tkiva in kostne mase in kopičenje zalog telesnih maščob ter upočasnitev metabolizma (počasnejša, »lena« prebava, še dodatno pogojena z manj gibanja in nezadostnim pitjem ter zdravili). Zmanjša se energijska potreba organizma, kar ob neustrezni prehrani lahko pomeni pridobivanje teže, kar ni pozitivno za zdravje starostnika
povečanje intolerance na glukozo ali krvni sladkor (sladkorna bolezen)
nezmožnost ustrezne prebave hrane: nezmožnost žvečenja hrane zaradi pomanjkanja zob, nezmožnost uživanja hrane brez spremembe konsistence (sesekljana, pasirana, ipd.)
ustrezna količina zaužite vode: starostnik potrebuje dovolj zaužite vode, a v določenih primerih moramo biti pozorni, da količina zaužite vode ni prevelika
Ob upoštevanju vseh določil zdrave, uravnotežene prehrane, primerne za starostnike, se držimo naslednjih modrih besed:
»Hrana ni samo hrana za telo, ampak tudi ali predvsem hrana za dušo.« Neznan avtor
