V sredo, 30.marca 2016, smo v okviru našega Etno Caffe skočili malo na morje. Natančno … v Dalmacijo. Kuharska urica v športnem centru je bila uvod v kulinarično doživljanje Dalmacije, kjer so nam znova pomagali mladi iz Izobraževalnega centra Piramida. Tokrat ni šlo “izpod peke”, ampak smo se zadovoljili s cvrtjem njihov kroštul in dalmatinskih fritul. Naredili smo jih… ogromno! In pojedli smo jih …. ogromno! Saj jih lahko kar ješ in ješ, pa se ne naveličaš. Naši kuharji so tokrat zamenjali jedilnik z dalmatinskim… seveda “riba in blitva s krompirjem”… Kaj pa drugega?! Popoldne smo imeli nastop s predstavitvijo same Dalmacije. Dalmacija je morje, neskončno sonce in očarljiva mesta in mesteca kot so Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik, kjer se s sprehodom po kamnitih ulicah preliva v nas široko kulturno-zgodovinsko bogastvo tega prostora. Toliko zgodovine in toliko vsega, kar ponujajo. Ne samo Dubrovnik in ostala večja mesta, ampak tudi številna majhna mesteca kot so Trogir, Pag, Nin, Biograd na moru, Starigrad Paklenica, Omiš, Makarska in še bi lahko naštevali. Seveda Dalmacije ni brez njenih številnih otokov, od Paga do Ugljana, Šolte, Hvara, Korčule, Pašman, Lastovo in Visa. Dalmacija je ena najstarejših, geografsko zaokroženih predelov tega področja, zato je njeno kulturno zgodovinsko bogastvo ogromno. A predvsem smo se dotaknili naših srečanj z Dalmacijo, kjer smo seveda morali omeniti Dubrovniške trubadurje, Terezo Kesovijo, ki je kar zaščitni znak Dubrovnika, in številne klape, ki jih Slovenci kar obožujemo. Na koncu so nam pevci z dalmatinskimi vižami popestrili lep zaključek popotovanja po Dalmaciji. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev. Tudi tokrat je bilo fantastično.




































