V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi je moj Dom pod gorco.

OBVESTILO SVOJCEM

Spoštovani svojci!

Za nami je že več kot mesec in pol od kar je dom zaprt za zunanje obiskovalce. Ob tej priložnosti se vam v svojem in v imenu vseh zaposlenih iz srca iskreno zahvaljujem za vse lepe besede izrečene v telefonskih pogovorih, za prijazne misli in želje, ki jih dnevno objavljate na naši Facebook strani in ne nazadnje tudi za vsa pisma podpore. Vse to nam res daje krila in motivacijo za nadaljnje delo in obljubljamo vam, da se ne bomo predali. Veseli nas, da smo z vsemi ukrepi do zdaj uspešno preprečevali vdor okužbe v naš dom, a hkrati vas že sedaj v naprej prosimo, v kolikor bi se tudi pri nas pojavil COVID-19, da nas takrat podprete še bolj, saj na ta virus nihče ni imun, pa naj so ukrepi še tako strogi. Dali bomo vse od sebe in se po najboljših močeh še naprej trudili, da se to ne zgodi.

V Domu pod gorco smo vsi zdravi in pozitivno naravnani. V času od 17.3.2020 do danes smo na Covid 19 testirali 12 stanovalcev in 9 zaposlenih. Vsi testi so bili negativni. V času čakanja na rezultat so bili izvedeni vsi preventivni in predpisani ukrepi.

V javnosti se zadnje čase pojavlja veliko govoric, da so domovi žarišča okužbe COVID-19. Naj vas ob tej priložnosti potolažim z dejstvom, da sem zelo vesel, da so kljub dnevnemu bombardiranju vseh teh informacij stanovalci res pozitivno naravnani in jim razen objema in osebnega stika z vami,  svojimi najbližjimi nič ne manjka. Vsi zaposleni se res iz dneva v dan trudijo z novimi kratkočasnimi vsebinami, prilagojenimi vajami tako v notranjosti doma kot zunaj na svežem zraku. Vaše najdražje ob lepem vremenu peljejo tudi na kratek sprehod (nadzorovano, z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov). Zelo pozitivno so bili sprejeti koncerti na prostem, ki jih izvajajo različni glasbeniki, društva. Stanovalci jih spremljajo iz varnostne razdalje na balkonih. Tudi zapojejo, zaploskajo in so na sploh pozitivno naravnani.

Ob velikonočnih praznikih so se naši zaposleni zelo potrudili. Osebje kuhinje je  pripravilo bogat velikonočni zajtrk (od domačega kruha, vseh vrst domačih potic, pisank in še kaj bi lahko našteli…). Seveda vse našteto nikakor ni nadomestilo bližine svojcev. So pa stanovalci, kot že ves čas, z razumevanjem sprejeli dejstvo, da okoliščine ne dopuščajo drugih možnosti. 

Še nekaj kratkih informacij:

  • Od 6.3.2020 smo v domu uvedli popolno prepoved obiskov.

  • Z dnem 19.3.2020 smo poostrili ukrepe in stanovalce omejili na sobe in balkone.

  • V tem času smo posvečali posebno pozornost aktivaciji stanovalcev in jim skušali čim bolj popestriti dneve: pričeli smo s telovadbo v sobah, poskrbeli za aktivnosti ročnih spretnosti, prebiramo časopise, poezijo, rešujemo križanke, izvajamo osebne pogovore kot tudi pogovore s svojci preko Skypa, Vibr-a ali drugih mobilnih aplikacij. Tukaj gre velika zahvala vsem donatorjem, ki so se v tem času spomnili na stanovalce in njim kot tudi domu podarili revije, križanke, sadje, sokove pa tudi mobilne telefone za izvajanje video komunikacije…

  • Poskrbeli smo tudi za nabavo stvari, ki stanovalcem veliko pomenijo; določene artikle smo nabavili v sklopu kavarne, za vse ostalo smo se organizirali in izvajamo na 14 dni nakupe v trgovini. Seveda pred predajo stanovalcem artikle ustrezno razkužimo oziroma operemo. Prosimo vas, da spoštujete naša navodila in svojcem stvari v dom ne prinašate, razen življenjsko nujnih in le te po predhodnem dogovoru.

  • Na podlagi uradnih smernic, ki jih prejemamo s strani MDDSZ (Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve), MZ (Ministrstvo za zdravstvo), NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravstvo) ter Skupnosti socialnih zavodov izvajamo vse naročene preventivne ukrepe. V domu smo organizirali tudi posebno cono oziroma prostor, kamor bi v primeru okužbe s Covid 19 premestili obolele stanovalce ter jih na ta način ločili od zdravih stanovalcev. Ta prostor se nahaja v 1. nadstropju – prvi del desne gospodinjske skupnosti in po potrebi še celoten športni center. V ta namen smo naredili tudi pregradne stene in ta prostor še posebej ločili. Lokacijo in opremljenost cone za Covid 19 pozitivne stanovalce smo opredelili skupaj s strokovno ekipo UKC MB, ko so bili pri nas na strokovnem obisku in nam podali navodila za tovrstno ravnanje. Za namen tovrstne cone smo bili primorani znotraj doma premestiti 10 stanovalcev. Tukaj se iz srca zahvaljujemo vsem stanovalcem kot tudi vsem svojcem za razumevanje in podporo pri tovrstni aktivnosti.

  • Da preprečimo vnos okužbe v dom upoštevamo poostrene preventivne ukrepe seveda tudi vsi zaposleni: ob prihodu in odhodu z dela beležimo zdravstveno stanje in počutje, zaposlenim merimo telesno temperaturo in vodimo ustrezne evidence. Pred vhodi v dom imamo nameščene tudi razkuževalnike obutve. Vsi zaposleni nosimo zaščitne maske, izvajamo poostreno higieno rok ter uporabljamo predpisano osebno varovalno opremo za potrebe izolacije. V domu smo trenutno dobro preskrbljeni z zaščitno opremo. Dnevno smo zavezani tudi poročanju MDDSZ glede situacije v domu.

  • Zavedamo se, da obdobje izolacije traja že precej dolgo in lepo vreme kar kliče po sprehodih. Zato smo z 20.4.2020 pričeli izvajati organizirane sprehode v okolici doma. Zavedamo se, da je gibanje na svežem zraku ključnega pomena za kvaliteto in zdravje naših stanovalcev. Seveda pa tudi pri tej aktivnosti upoštevamo vse predpisane ukrepe: gibanje v manjših skupinah do 5 stanovalce iz iste etaže, uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok, dvigala in podobno.

  • Glede dogajanja v domu vas obveščamo preko naše Facebook strani, kjer smo tudi objavili kontakt delavne inštruktorice Suzane Žnidarič, kamor lahko svojci sporočite željo po videoklicu: suzana.znidaric@dompodgorco.si, komunikacija je možna tudi preko Skype ali Viber-ja.

  • Stanovalci vsak dan ob zajtrku dobijo napisano misel dneva.

  • Za vse splošne informacije glede stanja in počutja stanovalcev lahko kontaktirate zdravstvene tehnike na etažah. Na voljo so vam dopoldan med 10.00 in 11.00 uro ter popoldan med 15.00 in 16.00 uro.

TELEFONSKE ŠTEVILKE ZDRAVSTVENIH TEHNIKOV NA ETAŽI:

• PRITLIČJE:  041/ 678 – 893

• 1. ETAŽA:   041/446 -720

• 2. ETAŽA:   041/ 712 – 382

• 3. ETAŽA:   041/ 421 – 587

V primeru skrbi, stiske ali potrebe po podrobnejših informacijah vam je preko telefona na voljo naša strokovna ekipa: vodja zdravstvene nege, diplomirane sestre, vizitna sestra, strokovna vodja in socialna delavka.

Zaskrbljeni smo v mislih tudi z vsemi zaposlenimi v domovih, kjer je že izbruhnil COVID-19, saj smo vsi skupaj iz strani Ministrstva dobivali skope informacije in navodila, ki so se iz dneva v dan spreminjale. Vsi domovi se trudimo, da do okužbe ne bi prišlo. Opažamo, da ni poenotenih pravil, zato so različne prakse v domovih in obravnave ali okužen stanovalec s COVID-19 ostane v bolnišnici do konca okužbe ali ne. Seveda pa v Domu pod gorco zavzemamo stališče, da je potrebno Covid 19 pozitivne stanovalce za čas okužbe premestiti v bolnišnico ali na drugo lokacijo, kjer jim bo zagotovljena vsa potrebna nega in oskrba kot seveda zdravljenje. Prilagamo dopis in apel Ministrstvu s strani Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. V sklopu sestanka z regijskimi koordinatorji za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialnovarstvenih zavodih za Mariborsko regijo je bil podan predlog na Ministrstvo, da se Covid 19 pozitivne stanovalce mariborske regije premesti na drugo primerno lokacijo in se jim zagotovi ustrezna zdravstvena oskrba.

Pazite nase, varujte svoje in zdravje vaših bližnjih. V tem kriznem času nas resnično povezuje skupna želja, da ostanemo zdravi. Če kdaj, je sedaj čas za razumevanje, medsebojno pomoč in podporo.

Z upanjem, da se kmalu snidemo, vas lepo pozdravljam in želim vse dobro.

Gregor ŽIGON, direktor

Priloga: dopis Skupnosti socialnih zavodov

Zahtevamo takojšnjo premestitev starostnikov s koronavirusno boleznijo 19 iz domov za starejše

LJUBLJANA, 16. april 2020 – Skupnost socialnih zavodov Slovenije protestira zaradi nadaljevanja prizadevanj, da se socialnovarstvene zavode, ki nimajo vseh pogojev za učinkovito osamitev in oskrbo bolnih, preoblikuje v zasilne ustanove za oskrbo starostnikov s koronavirusno boleznijo 19. Skupnost prav tako nasprotuje poskusom nekaterih bolnišnic, da obolele starostnike še pred zaključkom zdravljenja vrnejo v domove za starejše – tudi tiste, kjer zaenkrat ni drugih potrjenih primerov okužb, saj to ogroža zdrave stanovalce in povečuje možnosti za pojav novih žarišč okužb z virusom Sars-CoV-2. Tovrstne premestitve so še zlasti nerazumljive ob zagotovilih, da bolnišnične zmogljivosti za oskrbo bolnikov s koronavirusno boleznijo 19 niso preobremenjene. Dosedanje izkušnje iz slovenskih domov in iz tujine, na primer Hrvaške, kjer obolele dosledno nameščajo v za to določene bolnišnice namreč kažejo, da je širjenje virusa Sars-CoV-2 mogoče učinkovito zajeziti le z dosledno osamitvijo bolnih izven domov za starejše. 

Slovenska zakonodaja in predpisi, kot sta Zakon o nalezljivih boleznih in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje, določajo, da se bolnika z nalezljivimi boleznimi zradi preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni osami. Kadar osamitev ni mogoča na njegovem domu, se bolnika osami v zdravstvenem zavodu, določenem za zdravljenje bolezni, ki lahko zagotovi visoko stopnjo varnosti pri preprečevanju širjenja bolezni. Ta določila se pri stanovalcih domov za starejše vseskozi kršijo. 

Skupnost socialnih zavodov od pristojnih, ki želijo v domovih za starejše vzpostaviti bolnišnično okolje za oskrbo bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, zahteva, da v domovih izvedejo za to predpisane tehnične preglede in izdajo uradna dovoljenja za opravljanje bolnišnične dejavnosti ter prevzamejo odgovornost za strokovnost oskrbe bolnikov. 

Skupnost socialnih zavodov Slovenije prav tako zavrača poskuse pristojnih, da odgovornost za pojav in širjenja virusa Sars-CoV-2 prevalijo na vodstva in zaposlene v domovih za starejše. Dosedanje izkušnje namreč kažejo, da vnosa virusa v domove, ki v povprečju zaposlujejo približno 100 delavcev, kljub vsem izvedenim ukrepom, trudu zaposlenih in razumevanju stanovalcev žal ni mogoče vedno preprečiti. 

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.

Skip to content