V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi je moj Dom pod gorco.

FEBRUAR – mesec dobrih zagonov

V gregorijanskem koledarju ima mesec februar le 28 ali 29 dni. Trikrat v zgodovini pa je v določenih državah v resnici imel 30 dni. Zapleteno…

Februar so naši predniki imenovali svečan, saj naj bi bil to čas, ko so se povsod lesketale sveče. Led in mraz sta bila zaščitni znak tega temnega zimskega meseca. Ker je potreboval še vedno dodatno spodbudo luči, so bile v tem času prisotne tudi sveče iz voska. A najprej naj ne bi bil svečan, temveč sečan, saj je oznanjal čas, ko so naši predniki pozimi sekali drevje. Iz sečana se je nadaljeval mesec sušec (marec), ki je bil logično suh, ko sta se zemlja in drevje sušila. Sečan so Slovenci preimenovali v svečan šele v 19. stoletju, ko se je izgubil pomen imena meseca s sekanjem drevja v zimskem času.

Mesec februar je mesec kulture, ljubezni, počitnic, pustnih norčij, naj tako tudi ostane… Skratka, mesec februar bo mesec dobrih zagonov in pa tudi dober mesec delovanja v skupinah, prošenj, dogovorov… Mi ga bomo izkoristili za druženje v gospodinjskih skupnostih, “prešernovanje” in si zaželeli vse najboljše ob 8. rojstnem dnevu DOMA POD GORCO. Novi zagoni, novi cilji.

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.

Skip to content