V sredo, 30.marca 2016, prirejamo Kuharsko urico v športnem centru v I.nadstropju. Na našem popotovanju, na katerem smo se v januarju ustavili na bližnjem Hrvaškem Zagorju, nadaljujemo pot proti morju in soncu. Pomlad je pred vrati in zakaj ne bi del njenih opojnih vonjav pričarali v naši duši kar z izletom v Dalmacijo. Vsaj s prstom po zemljevidu in spoznavanjem njene kulinarike in kulturno-zgodovinskega bogastva. Dalmacija je morje, neskončno sonce, sivo skalovje in nežno zeleni borovci. Tu so mesta kot so Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik. Toliko zgodovine in toliko vsega, kar ponujajo, a tudi ogromno tipičnih dalmatinskih jedi in vina. Prav gotovo vsi poznate njihov način priprave jedi, peka. Karkoli “izpod peke” so nebesa za brbončice. Tu je seveda bogastvo morja, od rib, hobotnic in drugih morskih sadežev. A niso dalmatinske jedi “prišle” na krožnik iz morja! Tu so še rečne ribe, pršut, številni siri (omenimo samo paški sir oziroma kozje sire od svežih do dimljenih), pašticada (dalmatinski golaž), črna rižota in kdo bi še našteval. Vsekakor ne smemo pozabiti sadež oljk, olive, kar tako s sirom in pršutom, ali kot bogato olivno olje. Številno sadje, ki ga tako pogosto uporabljajo v kuhi in pri sladicah, kjer bi lahko izpostavili smokve. Brez vina nobena riba ne “splava”, kajne? Dingač in Pošip s polotoka Pelješca, Babić iz Primoštena, Vugava in Plančić iz otoka Hvara, Pošip in Grks iz Korčule, Marastina iz Lastova in nazadnje Malvazija iz Dubrovnika. Ne pozabimo na sladko desertno vino Prošek in sevedažganje kot so lozovača, travarice in likerje (Maraskino, Vlahov). Z veseljem si bomo katero od značilnih jedi za ta predel Hrvaške pripravili sami. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev. Vabljeni na dalmatinske vonjave in okuse.