V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi je moj Dom pod gorco.

Etno caffe – Burek, čevapčiči in še kaj

Pot nas bo tokrat vodila v čudovito deželo v osrčju Balkana, razpeto med vzhodom in zahodom, med verami in kulturami, s posebnim smislom za humor, brezmejno odprtostjo ljudi, samoironijo, ustvarjalnostjo in umetniškim nabojem. Ime Bosna izhaja iz indoevropske besede bosana, ki pomeni voda. Bosno krasijo številne reke, jezera in slapovi. Znana pa je tudi predvsem po svoji kulinariki. Bosanska kuhinja je mešanica zahodnih in vzhodnih vplivov. Bosanska kuhinja je zelo podobna turški, grški in ostalim, ki so spadale v Otomansko državo. Vladavina Avstrije pa je pozneje prinesla še vplive iz srednje Evrope. Znana je po uporabi številnih začimb v zmernih količinah. Značilna zelenjava je krompir, paradižnik, čebula, česen, poper, kumare, buče, korenje, zelje, gobe, špinača, fižol in paprika, poleg te pa še mleko, slive in kisla smetana imenovana pavlaka. Značilne mesne jedi vsebujejo svinjino, govedino in jagnjetino. Lokalne specialitete so: čevapčiči, burek, dolma, sarma, pilaf, golaž, ajvar in številne slaščice, značilne za turški svet. Dopoldne ob 9.30 bomo spoznavali jedi bosanske kuhinje. V kuhinji športnega centra nas bo tokrat gostila naša sodelavka Sedina s pripravo bureka. Popolne bo glasbeno obarvano, navduševali nas bodo mladi plesalci Bosanki Dijamant s poskočnimi ritmi bosanske folklore, ki ohranjajo in negujejo bošnjaško tradicijo v Mariboru. Vabljeni. 

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.

Skip to content